Președintele PMP, Cristian Diaconescu, critică dosarul de nominalizare a Peisajului cultural minier Roşia Montana pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: „Cum să-ţi baţi de joc de credibilitatea internaţională a României”

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, critică dosarul de nominalizare a Peisajului cultural minier Roşia Montana pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: „Cum să-ţi baţi de joc de credibilitatea internaţională a României”
Cristian Diaconescu, liderul PMP: „Răfuiala politică trebuie să înceteze. România are nevoie de Guvern. Opriți bâlciul politic!” / Președintele PMP, Cristian Diaconescu / Sursa foto: Andreea Alexandru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 19/07/2021, 09:06
Actualizat: 19/07/2021, 09:52

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, critică dosarul de nominalizare a Peisajului cultural minier Roşia Montana pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, într-o postare pe pagina de Facebook a partidului pe care îl conduce. „Cum să-ţi baţi de joc de credibilitatea internaţională a României”, este concluzia acestuia.

Liderul PMP descrie această acțiune ca pe o „poveste cu diletanţi şi profesionişti în afaceri rentabile peste capul statelor, conduse de oameni prea mici faţă de nivelul intereselor aflate în joc”.

„Oamenii din Alba, cu care am avut onoarea şi plăcerea să mă întâlnesc în cele 2 zile în judeţ sunt nu numai extraordinari de serioşi şi muncitori dar şi foarte preocupaţi privind deciziile Bucureştiului pe subiecte de impact, comunitar dar şi naţional”, mai scrie Cristian Diaconescu, înainte de a intra în subiect.

„Acum, Roşia Montana.

Dosarul de nominalizare pentru înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, a fost înaintat de România la UNESCO, în ianuarie 2017.

În perioada 2017 – 2018, dosarul a fost evaluat de Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Sit -urilor (ICOMOS) prin “desk review” şi evaluare la faţa locului.

La cea de-a 42-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, conform recomandărilor ICOMOS se propune înscrierea Roşiei Montane nu numai în Lista Patrimoniului Mondial dar şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Spre surprinderea generală, cu numai două zile înainte de reuniunea CPM, România, invocând un arbitraj în desfăşurare, apelează la o procedură fără precedent şi anume returnarea dosarului.

O minciună evident «interesată» din partea unor reprezentanţi romani pentru că legislaţia în domeniul protecţiei mediului este aceeaşi iar litigiul economic între operatorul minier şi statul roman nu are nici o legătură cu notificarea sitului în Lista Patrimoniului Mondial.

Şi pentru a fi mai clar că aşa stau lucrurile, le NOUĂ cerere a României privind reînscrierea Roşiei Montane (ianuarie 2020) în Lista Patrimoniului Mondial, ICOMOS reia (10 mai 2021) evaluarea pozitivă a demersului românesc, adăugând în propunerile pentru agendă la cea de-a 44 reuniune a COM, acceptarea cererii României.

Deci, Roşia Montana în Lista Patrimoniului Mondial dar şi Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.
Dar, stupoare, până în acest moment România nu a transmis notificările necesare solicitate prin procedurile prealabile de evaluare, stabilite de UNESCO şi Convenţia Patrimoniului Mondial. Iar termenele par a fi depăşite în condiţiile în care Bucureştiul oscilează.

O nouă amânare este inadmisibila pentru UNESCO. Deci ori România îndeplineşte toate formalităţile şi este determinată în reuniunea din 24 iulie ori nu va mai putea include vreodată Roşia Montana în patrimoniul universal.

Iar în România rămânem cu gâlceava între progresişti (şi prin Maramureş mai e «parfum de cianură» dacă mai interesează pe cineva) şi oamenii de sistem care «ştiu cum merg treburile»”, este opinia  președintelui PMP, Cristian Diaconescu.

CITEȘTE ȘI:


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?